Stöd dig inte på gamla siffror, Ardalan Shekarabi (S).

I en kommentar på en intervju av Hans Bergström i DI TV uttalar sig civilminister Ardalan Shekarabi (S) om vinster i välfärden. Bergströms ord föll inte Shekarabi i smaken och använde opinionen som argument för det föreslagna vinsttaket:

”En majoritet av de borgerliga och moderata väljarna vill se en vinstbegränsning. Är de också kommunister?”

Det här verkar misstänkt. Mytpolisen granskar – igen.

Att i stort sett hela befolkningen, och en majoritet av Allianspartierna skulle vara för vinsttaket är en bekant käpphäst för civilministern. Ämnet behandlades av Mytpolisen här.

I en Sifo-undersökning från mars i år kan vi se att bland Allianspartiernas väljare tycker 63 procent att välfärdsföretag ska få göra en vinst som motsvarar vad de flesta företag i Sverige gör eller att en reglering ska bestå av tuffa kvalitetskrav. Fler är alltså negativa.

Och en undersökning från SOM-institutet från förra hösten visar att 41 % av borgerliga väljare inte tycker om vinster i välfärden.

Mytpolisens utslag
Nej, civilministern. Vill du använda dig av opinionen som argument är det bäst att hålla sig à jour med de senaste siffrorna. Hur man än vrider och vänder på det är det inte en majoritet av borgerliga väljare som vill ha ett vinsttak.

Källor
• SOM-institutet 2017.
• Sifo/SvD. 2018.