”Nej, IF Metall m.fl. Inte blöjmyten nu igen!”

Företrädare för fackförbunden IF Metall, Kommunal och Socialdemokraterna i Blekinge kommenterar i en debattartikel i Sydöstran frågan om vinster i välfärden. En och annan hajade nog till när det läser följande:

”Vi minns alla vanvården på Caremas boende Koppargården 2011. Det rådde personalbrist och personalen tvingades väga de äldres blöjor för att inte byta blöjor för ofta.”

Mytpolisen har utrett en till synes outtömlig flod av blöjmyter. Senast var det Arbetet som borde vetat bättre. Det här är myten som var anledningen till att Mytpolisen startade, myten som Aftonbladets Lena Melin jämförde med råttan i pizzan.

Det här blir en lätt match!

Fakta
Låt oss först och främst reda ut en sak: varför vägs egentligen blöjor?

Alla utförare inom äldreomsorg – både i offentlig och privat regi – ska väga inkontinensskydd enligt kvalitetsriktlinjer från statliga Socialstyrelsen. Anledningen är logisk: att ge individuellt utprovade inkontinenshjälpmedel. Genom att anpassa skydden till individen ges bättre vård till äldre med urininkontinensbesvär. Vägningen är en kvalitetssäkring för att undvika exempelvis byten som stör sömnen.

82 procent av äldre med besvär får individuellt utprovade inkontinenshjälpmedel i landet som helhet. Det offentliga ligger något under snittet med 80 procent medan det privata i 91 procent av fallen skräddarsyr inkontinenshjälpmedel till de äldre.

Mytpolisens utslag
IF Metall argumenterar fortfarande med en sex år gammal myt. Hur trovärdiga skulle de vara om de var lika slarviga med fakta inom sin egen bransch?

Uttalar man myter får man en mytstämpel. Svårare än så är det inte. Skärpning, IF Metall m.fl.

Källor
Aftonbladet (2014). Lena Mellin – Blöjan och råttan – här är sanningen.
Socialstyrelsen (2016). Kommun- och enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

För mer källor och underlag, se också Privat Vårdfakta 2017.

Länk till originalartikel.