Nej, Hans Hoff! Pinsamt, den gamla blöjmyten avslöjades för många år sedan.

Hans Hoff, socialdemokratisk riksdagsledamot från Halland, har författat debattartikeln ”Det har gått för långt med vinsterna inom välfärden”, publicerad i Hallands Nyheter. Hoff tar upp flera exempel som han menar pekar på att möjligheten till vinst måste bort, bland annat:

”Vi minns vanvården på Caremas boende Koppargården där personalen vägde blöjorna för att inte byta dem för ofta…”

Mytpolisen förbluffas över att debattörer fortfarande använder blöjmyten som fakta. Nu ett fall på riksdagsnivå, där hoppas man att faktaresistens inte råder. Senast fick IF Metall, Kommunal och Socialdemokraterna i Blekinge en mytstämpel. Innan dess var det Arbetet som hade fel. Men Mytpolisens arbete med att krossa myten som Aftonbladets Lena Melin jämförde med råttan i pizzan sommaren 2014 går vidare!

Varför vägs blöjor?

Socialstyrelsen kräver att samtliga utförare inom äldreomsorg – offentliga som privat drivna – ska väga inkontinensskydd. Anledningen är att ge individuellt utprovade inkontinenshjälpmedel. Genom att anpassa skydden till individen ges bättre vård till äldre med urininkontinensbesvär. Vägningen är en kvalitetssäkring för att undvika exempelvis byten som stör sömnen. Det handlar om individer – inte pengar.

82 procent av äldre med besvär får individuellt utprovade inkontinenshjälpmedel i landet som helhet. Det offentliga ligger något under snittet med 80 procent medan det privata i 91 procent av fallen skräddarsyr inkontinenshjälpmedel till de äldre.

Mytpolisens utslag

Hans Hoff har haft sex år på sig att ta reda på rätt fakta och bilda sig i ny uppfattning. Istället drar han fram en trött myt.

Det blir en ordentlig mytstämpel till riksdagsledamoten. Hans borde veta bättre.

Källor

Aftonbladet (2014). Lena Mellin – Blöjan och råttan – här är sanningen.

Socialstyrelsen (2016). Kommun- och enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

 

För mer källor och underlag, se också Privat Vårdfakta 2017.

 

Länk till originalartikeln