Kom in i matchen, Det politiska spelet.

Sveriges Radios poddgigant Det politiska spelet djupdök i det senaste avsnittet i konsekvenserna av frågan om vinster i välfärden. Programledaren Henrik Torehammar introducerade ämnet så här:

”Vem vinner på välfärdens vinster, egentligen? I opinionsmätningar var det ungefär 80 procent av svenska folket som var emot vinster i välfärden. Men när det väl blev ett förslag kommer det att röstas ned utan att motståndarna kommer att betala i opinionen för det.”

Stämmer detta med aktuella siffror? Då opinionen varit vinstbegränsarnas främsta argument under spurten till omröstningen och etablerade medier också lagt fokus på dessa är det av stor vikt att opinionssiffrorna faktiskt speglar verkligheten. Mytpolisen utreder!

Respekterade SOM-institutets senaste mätning pekar på att 60 procent av väljarna för en begränsning av vinstutdelningar i välfärden. Detta är alltså inte detsamma som det förslag som riksdagen nyligen tog ställning till – det begränsar rörelsemarginalen till sju procent av operativt kapital plus statslåneränta, eller i praktiken ett stopp för vinster över huvud taget för vårdföretag som saknar operativt kapital (fastigheter, maskinpark etc). Några 80 procents stöd för regeringens förslag är det alltså inte tal om.

Undersökningen slår också hål på en annan vanligt förekommande myt: att en majoritet av Alliansväljarna skulle vara ett vinsttak. Siffrorna visar istället att 41 procent är för en begränsning av vinstutdelning.

I en Sifo-undersökning från mars i år kan vi se att bland Allianspartiernas väljare tycker 63 procent att välfärdsföretag ska få göra en vinst som motsvarar vad de flesta företag i Sverige gör eller att en reglering ska bestå av tuffa kvalitetskrav. Fler är alltså negativa. Att partierna som röstat mot förslaget skulle få ”betala i opinionen” verkar därför inte speciellt sannolikt.

Mytpolisens utslag
Ja, vem vinner egentligen på välfärdens vinster?

Det politiska spelet och andra kommentatorer vinner i alla fall på att hålla sig till fakta om opinionen. Om inte viktiga medier, till exempel public service-medierna, är noga med sina fakta riskerar vi en debatt och kanske beslut som bygger på fel förutsättningar. Det vinner ingen på.

Rätt ska vara rätt, även inom opinionssiffror. Och vem som vinner på vinstfrågan – det får vi se på valdagen.

Källor
Sifo/SvD 2018.
SOM-institutet 2017.

Det politiska spelet-profilen Fredrik Furtenbach har delat själv med sig av ett skärmdump från SOM-institutet till Vårdföretagarnas Håkan Tenelius.

Replik från Det politiska spelet: Det politiska spelets faktakoll ”Lobbyvarnaren” ger ”Mytpolisen” gult ljus!

Vi är förstås lite smickrade över att bli kallade ”poddgiganter” av Vårdföretagarna och deras kampanjsajt ”Mytpolisen”. Tyvärr kanske det här säger något om ”Mytpolisens” inställning till fakta. En snabb titt på poddindex.se visar att både Bianca Ingrosso och spökhistorier drar betydligt fler lyssnare än en – förvisso högklassig – podd om svensk inrikespolitik. Men det är inte därför Det politiska spelets egen faktakoll ”Lobbyvarnaren” ger Vårdföretagarnas ”Mytpolisen” gult ljus.

På er sajt skriver ni att ”några 80 procents stöd för regeringens förslag är det alltså inte tal om”. Det är ett ohederligt sätt att koppla samman vad vi säger i podden med regeringens lagförslag. Vi påstår aldrig att 80 procent av befolkningen skulle stå bakom lagförslaget i podden. Inledningsvis konstaterar vi att en majoritet av befolkningen vill se någon form av vinstbegränsning och sen diskuterar vi varför lagförslaget föll. Var det lagförslagets krångliga utformning och den stundtals hårda kritiken som fällde avgörandet? Eller var det Sverigedemokraternas sväng i frågan? Kanske ville aldrig Socialdemokraterna se en vinstbegränsning överhuvudtaget?

Ni har däremot helt rätt i att det finns fler siffror på svenska folkets inställning till vinster i välfärden än de vi tog upp i podden. Henrik Torehammar syftar, som ni säkert har förstått, på den Sifo-undersökning som gjordes för SVT Nyheter 2016. I den var 80 procent för någon form av vinstbegränsning i välfärden. Det hade förstås varit rimligt av oss att säga var siffrorna kom ifrån och när undersökningen gjordes, men ibland går det fort inne i studion.

Det förtar dock inte huvudfrågan. Även i SOM-institutets mätningar som ni själva tar upp, var en klar majoritet för någon form av begränsning av vinster i välfärden. Samtidigt lyckades inte regeringen få igenom sitt lagförslag på området. Här finns en spännande dissonans, och ett fullständigt rimligt ämne att ta sig an i en politikpodd.

Förhoppningsvis gör den sortens diskussioner lyssnarna klokare och mindre mottagliga för lobbyverksamhet och påverkanskampanjer.

Björn Barr
Producent för Det politiska spelet