Mytpolisen

Debatten om privat driven vård och omsorg är glödhet – men ibland blir det fel. När myter och felaktigheter kommer fram är Mytpolisen där med oberoende fakta och sin mytstämpel. Debattörer, politiker och journalister som trampar snett får se upp – ingen går säker när det kommer till myter om privat driven vård och omsorg!

Mytboten

Mytboten är Mytpolisens nya hjälpbereda, en digital faktagranskare som hjälper till att städa i debatten. Klicka här, scanna koden nedan eller sök efter Mytboten i Facebook Messenger för att få ditt eget faktafacit!

 

Myttoppen

Mytpolisen presenterar nu Myttoppen – topplistan på de fem vanligaste myterna. Det här är vad debattörer, journalister och politiker oftast får fel.

 

Myt 1: Man drar ned på kvaliteten för att göra vinst!

Nej, privata äldreboenden är bättre på 18 av 22 kvalitetsmått och 15 av de 20 bästa vårdcentralerna drivs i privat regi. Studier visar samtidigt att det oftare är företag med god kvalitet som gör vinst.

 

Myt 2: Blöjor vägs för att tjäna pengar!

Nej. Sanningen är att alla seriösa utförare – både i offentlig och privat regi – väger inkontinensskydd enligt riktlinjer från Socialstyrelsen. Det är en kvalitetssäkring för att anpassa skydden till individen och exempelvis undvika byten som stör nattsömnen.

 

Myt 3: Ett vinsttak förbättrar välfärden!

Nej, enligt oberoende revisionsbyrån PwC skulle vinsttaket vara ett hårt slag mot dagens välfärd. Förslaget med vinstbegränsning på 7 Reepaluprocent innebär att ca 80 procent av företagen inte skulle kunna driva en ekonomiskt sund och stabil verksamhet.

 

Myt 4: Medarbetarna hos privata vårdgivare vantrivs!

Nej, det stämmer inte. Medarbetare inom det privata känner sig tvärtom mer motiverade, är mer nöjda med chefens ledaregenskaper och anser sig bättre kunna påverka sin arbetsmiljö.

 

Myt 5: Rena guldgruvan att driva företag inom vård och omsorg!

Nej, vård- och omsorgsbranschens genomsnittliga rörelsemarginal ligger i linje med övriga näringslivet, 8,4 procent. Genomsnittlig vinstutdelningen är 3,4 procent.