Möt Majken

Barnmorskan Majken vill starta en barnmorskemottagning. Men det verkar som om vissa vill sätta krokben för hennes planer. Följ hennes resa.

Del 1 – Majken och Reepalu
Reepalu vill stoppa svinet Claes-Henrik. Men vem är det egentligen han sätter krokben för?

Majken och Reepalu är animatören Johan Reichs tolkning av PWCs rapport Rörelseresultat i välfärdsbolag – en jämförelse. Filmen väcker frågan hur Ilmar Reepalus välfärdsutredning skulle slå mot vård- och omsorgsföretagare – många av dem kvinnor – som driver eller vill starta en egen verksamhet.

 

Del 2 – Majken och de rosa luvorna
Majken och de Rosa Luvorna är uppföljaren till Majken och Reepalu. Vi får följa Majken som vill starta en barnmorskemottagning men stöter på problem. Många säger att de vill gynna kvinnor – men gör de något åt saken?

 

Del 3 – Majken och händerna
Majken är tillbaka. Denna gång är det vården och omsorgens medarbetare och de stora rekryteringsbehoven som står i fokus. Filmen tar bland annat upp dubbelmoralen med att säga sig vilja lösa rekryteringsutmaningen samtidigt som man vill driva tusentals populära privata alternativ från välfärden.

Precis som tidigare ritad av Johan Reich för Vårdföretagarna och baserad på fakta om Sveriges vård och omsorg.

 

Del 4 – Majken och myterna
Majken och myterna är del 4 i serien om Majken. Den här gången blir det en uppgörelse med myterna om privat vård och omsorg. De är många – håll i er!

Precis som tidigare tecknad av Johan Reich för Vårdföretagarna. Faktareferenser finns i slutet av filmen.

 

Del 5 – Majken och sagan om Sverige
Var det verkligen bättre förr? Majken är tillbaka med sagan om Sverige! Följ henne och mamma Margaretha på deras resa genom det gamla Sverige – som det brukade vara. 

Precis som tidigare tecknad av Johan Reich för Vårdföretagarna. Faktareferenser finns i slutet av filmen.

 

Jag är Majken
I filmen Jag är Majken möter vi den kvinnliga förebilden som påverkat ett helt samhälles syn på mödravården.
Hör Christina Wahlström, grundare Mama Mia berätta hur allt började 1988 och hur hon nu tillsammans med Nordstjernan tar sats för att revolutionera vården i Bangladesh och Indien.

 

Intervju – Majken och kvinnorna 
Vård- och omsorgsbranschen är troligen Sveriges mest jämställda i ledningarna. Men tusentals kvinnliga entreprenörer riskerar nu omöjliga villkor om regeringens förslag blir lag.

Varför är det just den mest jämställda branschen som regeringen vill sätt krokben för? Sofia Yngwe, medgrundare och styrelsemedlen 5050-klubben och Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna kommenterar.