Höj ersättningen

Både privata assistans­företag och kommunala utförare genomgår just nu en stor prövning. Den statliga ersättningen täcker inte kollektivavtalade löneökningar, vilket långsamt svälter ut branschen och hotar valfriheten för de assistansberättigade.

Läs mer på: vardforetagarna.se/höjersättningen


#Självklar vård

Jämställdheten brister inom vård och omsorg. Såväl forskning som tillgången till behandlingar och medicin samt personliga upplevelser hos patienter och brukare vittnar om detta. En Novus-undersökning som Vårdföretagarna nyligen genomfört visar också att 2 av 5 kvinnor anser att vården är ojämlik. Detta är inte acceptabelt i 2018 års Sverige.

Hos våra medlemmar dominerar kvinnor som företagsledare och entreprenörer. Många har startat sina verksamheter då de ser utmaningar som kommuner och landsting inte kan eller har förmåga att möta. Ofta handlar det om att bättre möta just kvinnors behov.

Vi som branschorganisation vill därför bredda debatten om välfärdens framtid. Vi vill bidra till kvinnors rätt till en självklar vård genom livets alla faser. Och tror att vi kan bidra till förändring i flera viktiga frågor.

Vi ser kraften i detta ämne och vilket engagemang det mobiliserar. Men för att initiativet ska ge konkret resultat och långsiktig förändring vill vi fortsätta samtalen med ännu fler aktörer för ett ännu bredare engagemang under #självklar vård. För alla goda krafter behövs – privata som offentliga – för att förändra problembilden och lyckas skapa en ännu bättre, mer jämlik vård.

Se filmer på temat:

Hur ser det ut egentligen?

 

Majken och kvinnorna


Event om #självklar vård


Möt Christina Wahlström – en av kvinnorna som revolutionerat svensk mödravård

 


Jag är Majken

I filmen Jag är Majken möter vi den kvinnliga förebilden som påverkat ett helt samhälles syn på mödravården. 

Hör Christina Wahlström, grundare Mama Mia berätta hur allt började 1988 och hur hon nu tillsammans med Nordstjernan tar sats för att revolutionera vården i Bangladesh och Indien.


Majken och sagan om Sverige

Var det verkligen bättre förr? Majken är tillbaka med sagan om Sverige! Följ henne och mamma Margaretha på deras resa genom det gamla Sverige – som det brukade vara. 


Ambea – Integration på riktigt

“När jag kom hit till Sverige kunde jag ingenting, inte heller språket. Jag fick allting från jobbet”.

I filmen möter du Marietou och Simon*, två av de 500 fd asylsökande som fått praktik på Ambea, ett av Nordens ledande omsorgsföretag. De som har kommit till oss har fått växa med sitt uppdrag, och de har blivit en del av vår verksamhet tillsammans med övriga medarbetare, berättar Karin Johansson, verksamhetschef för Nymilen, Vardaga.

– Vid den stora flyktingvågen 2015 var fokus mycket på att ta emot och hitta tak över huvudet. I vår ledningsgrupp funderade vi på vad som händer sen? Vi tänkte att vi har 500 arbetsplatser och en enorm chans att ge de här personerna en fot in i arbetslivet och därmed en chans att flytta in i Sverige, säger Fredrik Gren, koncernchef och VD för Ambea.

Nina Thorén Forsanker, kompetens- och mångfaldsstrateg konstaterar att idag dag har 25 procent en betald anställning.

*för att undvika eventuella påhopp i sociala medier framträder inte personerna som berättar om sin praktik i filmen i bild eller med efternamn.


Majken och myterna

Majken och myterna är del 4 i serien om Majken. Den här gången blir det en uppgörelse med myterna om privat vård och omsorg. De är många – håll i er! Precis som tidigare tecknad av Johan Reich för Vårdföretagarna. Faktareferenser finns i slutet av filmen.


Mest akuta problemen inom vård och omsorg?

Annika Strandhäll och Ulf Kristersson svarar på en aktuella fråga på Vårdföretagarnas årsmöte 2018.

– Vilka är de mest akuta problemen inom vård och omsorg?